Archive for 2006/04

ödp program ve tüzük kongresi sonuç bildirgesi


Program ve Tüzük Kongremiz, eşitlik ve özgürlük mücadelemizin yeni döneminde, mücadelemizi daha üst düzeye taşıyacak bir eylem kılavuzu oluşturdu. Kongremiz, özgürlükçü, özyönetimci, enternasyonalist, demokratik planlamacı, ekolojist, militarizm karşıtı ve feminist bir sosyalizm doğrultusunda; sermaye güçlerinin egemenliğini ve emperyalizmin tahakkümünü ortadan kaldırarak, emek güçlerinin siyasi iktidarını kurma mücadelesindeki kararlılığını ve azmini bir kez daha vurguladı.

haberin devamı

‘Çözüm: Önkoşulsuz diyalog’

Türkiye’deki farklı etnik ve dini kökenlerden aydınlar; Vedat Türkali, Sevim ve Mihri Belli, Tarık Ziya Ekinci, Canip Yıldırım, Mihail Vasiliadis, Hüseyin Doğan, Abdullatif Şahin ve Raffi A. Hermonn, ‘Barış içinde birlikte yaşayabilmek’ ve ‘önkoşulsuz diyalog’ için oturma eylemi yaptı. Türkali’nin okuduğu metinde, “Türkiye’de yaşayanları birbirine boğazlatmak için, şiddet yöntemlerinin karanlık güçlerce kışkırtıldığı akıldan çıkarılmamalı. İnsanlar özgürce konuşmaya başladıkları zaman silah sesleri ve ölüm görüntülerini sona erdirecek çözümler ortaya çıkacak” denildi.

haberin devamı

ÖDP, kadınları siyasete çağırıyor

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) hafta sonu Ankara’da gerçekleştirdiği Program ve Tüzük Kurultayı ile yenileşme yolunda önemli adımlar attı. Parti, özellikle kadınların siyasete katılımı konusunda radikal bir karar aldı ve yüzde 30 olan parti organlarındaki kadın kotasını yüzde 50’ye çıkardı.

haberin devamı

mersin'de faşistler

'Vatansever Kuvvetler Güç Birliği' adlı bir grup 15 Nisan'da Mersin'de 'Bayrak mitingi' yapacak. Miting öncesi, Kürtler aleyhine bildiriler dağıtıldı
Başını MHP'den uzaklaştırılan Taner Ünal adlı kişinin çektiği ve kendilerine 'Vatansever Kuvvetler Güç Birliği-VKGB' adını veren grup, yıllar sonra olaysız bir Newroz geçiren Mersin'de 15 Nisan'da 'Büyük Türk Yürüyüşü' adı altında bir yürüyüş gerçekleştirecek. Miting öncesi özellikle Türkmen köylerinde bildiri dağıtan grup, 'Mersin'in PKK tarafından işgal edilmesini istemiyorsan mitinge katıl' çağrısı yapıyor.

haberin devamı

‘Türkiye’de Milliyetçilik’ araştırması

Bilgi Üniversitesi’nin yaptığı “Türkiye’de Milliyetçilik” araştırmasına göre, kimlik tanımlamasında “Türkiyelilik” yaklaşımı kabul görüyor, dış tehdit algılamasında ABD ön sırada yer alıyor.
ntvmsnbc'nin haberi

Küresel Politika

Ece Temelkuran Milliyet'teki yazısında barış yanlısı tavrıyla meşhur, İsrailli yazar Amos Oz'la yaptığı görüşmeden bahsediyor:
Oz bu görüşmede Avrupa'nın meselelere, toplantılar düzenleyelim, tarafları bir araya getirelim, konuşsunlar ve meseleyi çözsünler düzeyinde baktığını anlattı. Sorunlu toplumlar arasındaki çatışmalar yaşandıkça Avrupa'nın parmağını havaya kaldırdığını, "Seni gidi, seni!" yaptığını, "Viktoriyan bir baş hanımefendi gibi davrandığını söyledi:
"Bu, aynı kadını seven iki adama 'Bir kahve için, el sıkışıp sorununuzu halledin' demeye benziyor. Böyle bir şey olabilir mi?!"

'Barbi'operasyonu'yla
ilgili olarak Bener DEMİRTOP, kadınların ayrımcı teşhirine dikkat çekiyor. Teşhirin zaten bir insan hakları ihlali olduğu bu durumda ayrıca olayla ilgisi bulunan erkeklerin kimliklerinin gizli tutulup kadınların kameralarının önüne kurban edilmelerinin analizini yapıyor Bianet'teki yazısında.

Los Angeles'ta 500.000 ila 1 milyon kişi göçmen karşıtı yasayı protesto etmiş. 500.000 ila 1 milyon (Univision tv kanalına göre 2 milyon) kişilik bir kitle, ABD'de yaşayan ve belgeleri olmayan 12 milyon insanı ve onlara yardımcı olanları suçlu durumuna sokan HR4437 adındaki göçmen karşıtı yasa tasarısını protesto etmek için 25 Mart 2006 Cumartesi günü, Los Angeles kent merkezindeki sokakları doldurdu. Aileler, sendikalar, yurttaşlık örgütleri, dini ve politik grupların katıldığı, çoğunluğu Latinlerin oluşturduğu eylemin kitleselliği, eylemi örgütleyenlerde bile şaşkınlık yarattı. Kentte çalışan memurlar yürüyüşün bugüne kadar gördükleri en büyük eylem olduğunu açıkladılar. Yürüyüşe vali ve polis şefi de katıldı ve senatoda oylanmakta olan göçmen karşıtı yasaya karşı olduklarını açıkladılar. Bu yürüyüş, yasa tasarısına karşı Chicago, Washington DC, Arizona ve Missouri gibi pek çok yerde gerçekleşen bir kitlesel eylem dalgasının ardından gerçekleşti. Mitingle ilgili ayrıntılı bilgi için İstanbul Indymedya'ya başvurulabilir.

Perihan Mağden hakkında, ''Basın yoluyla halkı askerlikten soğuttuğu'' gerekçesiyle iddianame hazırlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Genelkurmay Adli Müşavirliği'nce Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'ne 4 Ocak 2006 tarihinde suç duyurusunda bulunulduğu belirtildi. Haber şuradan devam ediyor.

bush'un son portrei


_mideniz müsaitse resmin üzerini tıklayın

otlayanHAYVAN|jafproject'den

"DİYARBAKIR'DAKİ GERGİNLİK KARŞILIKLI UZLAŞMA TEMELİNDE SONA ERDİRİLMELİ"

Değerli Basın Temsilcileri
Bizler, ülkemizin bir bölgesinde son birkaç gündür yaşanan olaylardan ve sonuçlardan duyduğumuz kaygı ve üzüntüyle bir araya geldik.
Olayların 21 Mart günü milyonlarca insanın katılımıyla kutlanan barışçıl Newroz’un hemen ardından yaşanmasının rastlantı olmadığını düşünüyoruz. Sorunun şiddet veaskeri önlemlerle çözülemeyeceğinin anlaşılmış olması gerekirken, kimyasal silahların kullanıldığına dair ciddi belirtiler ve Diyarbakır’da silahsız göstericilere karşı ateş açılarak ölümlere neden olunması, bu gerçeğin hala anlaşılmamış olduğunu gözler önüne sermiştir.
Değerli arkadaşlarSorunun çözümsüzlüğünün doğurduğu sonuçlardan yakınmak yerine, demokrasiye ve hukuka bağlılık temel alınmalıdır. Son yaşanılanlar ulusal ve uluslarararası kamuoyunca çok iyi bilinmektedir ki, Kürt sorununun demokratik ve barışçı çözüme ulaşmamasının bir sonucudur.
Bu nedenle, Başbakanca adı konulan sorunun çözümüne yönelik ve de şu anda sürmekte olan şiddetin, bölgede yayılmasını önleyebilmek için, Kürtlerin siyasi temsilcileriyle derhal bir diyaloga girilmelidir. Böyle bir diyalogun olmasına ve bu yolla şiddetin önlenmesine 6 Mart günü Demokratik Toplum Partisince yayınlanan yol haritası güçlü bir zemin oluşturmuştur.
Değerli arkadaşlar;
Demokratik kamuoyu ve siyasi partilerin duyarlılığı bugün için büyük önem taşımaktadır.
Medya yatıştırıcı ve yol gösterici olmalıdır.
Uluslararası kamuoyu, uluslararası ve bölgesel kuruluşlar ilgisini ve dikkatini Türkiye’ye çevirmelidir.
Uluslararası antlaşmalarla yasaklanmış olan kitle imha silahlarının kullanılmasına karşı kamuoyu uyanık olmalıdır.
Diyarbakır’da göstericilerin ateşli silah kullanmamasına karşın, polisin hedef gözeterek silah kullanması ve üç göstericinin yaşamını yitirmiş ve yüzlerce göstericinin yaralanmış olması, üzerinde asıl durulması gereken husustur.
Bizler, şiddet ve çatışmanın son bulmasını diliyoruz.
Bizler demokratik kamuoyunun, siyasi partilerin ve demokratik örgütlerin temsilcileri olarak; halkın özlem ve beklentilerinin sözü ve vicdanı olarak Diyarbakır’daki gerginliğin, karşılıklı uzlaşma temelinde sona erdirilmesi için elden geleni yapmaya hazırız.
Uluslararası İnsan Hakları Dernekleri Fed. Başkan Yardımcısı Akın Birdal, Yazar Vedat Türkali, Mihri Belli, Sevim Belli, Oktay Konyar, Demokratik Toplum Partisi, Emek Partisi, Sosyalist Demokrasi Partisi, İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi, Barış ve Demokratik Çözüm Grubu, Sinema Emekçileri Sendikası Genel Başkanı Yusuf Çetin, Eğitim Sen İstanbul 8 Nolu Şube, Eğitim Sen İstanbul 3 Nolu Şube, Eğitim Sen İstanbul 4 Nolu Şube, Eğitim Sen İstanbul 2 Nolu Şube, DİSK yönetim Kurulu Üyesi Celal Ova, Tüm-Bel-Sen İstanbul 1, 3, 5 Nolu Şubeleri, Eğitim Sen Genel Sekreteri Emirali Şimşek, Tüm-Bel Sen İstanbul 7 Nolu Şube Hukuk Sekreteri Erkan Deniz, Eğitim Sen 7 Nolu Şube Sekreteri Gıyasettin Karahan, Eğitim Sen İstanbul 7 Nolu Eğitim Sekreteri Orhan Dağ, BES İstanbul 3 Nolu Şube Sekreteri Fatma Kurt, KESK Genel Sekreteri Abdurrahman Daşdemir, KESK Mali Sekreteri Dilek Adsan, Mezopotamya Kültür Merkezi, YAKAY – DER, SODAP, Sanatçı Ferhat Tunç, Yazar Cezmi Ersöz, Yazar Erdoğan Aydın,Yönetmen Hüseyin Karabey, Sanatçı Metin Kahraman, Fotoğraf Sanatçısı Özcan Yurdalan, Yazar Ömer Ağın, Yazar Naci Sumeli, Yazar Necmiye Alpay

Der Fuehrer's Face

Powered By Blogger
Blogger tarafından desteklenmektedir.